Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 24 mei 2023

Marokko, Israël en de Moslim Broederschap

Opinie

Toen Marokko in 2020 besloot de diplomatieke banden met Israël te herstellen ontketende de Moslim Broederschap een hetze in de media. Marokko werd beschuldigd van verraad. Deze Turkse opiniemaker scheef in 2020 het volgende: "Het besluit van Marokko om met Israel te normaliseren zal niet worden geaccepteerd. Zes organisaties gaan voor het Parlement in Rabat demonstreren. Hulde aan alle Arabieren die de normalisering met de ongelovige zionistische Israëliërs afwijzen."

De man die dit schreef is een roeptoeter van Turks propaganda in het Midden Oosten en in Noord Afrika. Hij schrijft in het Arabisch voor Arabischtalige bewonderaars van Erdogan. Hierbij wordt hij geholpen door de Moslim Broederschap. Maar de Marokkanen zijn na het herstel van de banden met Israël niet massaal de straat op gegaan om de koning te verjagen omdat hij met de joden heeft gepraat.

Op 08 maart 2022 is de Israëlische president op staatsbezoek bij Erdogan. Hij werd met militaire muziek begroet die de Hatikvah speelde. Een saluut van 21 kanonnen werd uitgevoerd compleet met een erewacht van Turkse soldaten in uniformen. Je zou dezelfde reactie verwachten van de Moslim Broederschap als in 2020 toen Marokko hetzelfde deed met veel minder fanfare. Het tegendeel is echter waar. De broeders wringen zich door allerlei bochten om het staatsbezoek van de Israëlische president goed te praten.

Dezelfde Turkse roeptoeter geciteerd hierboven schrijft: “Het bezoek van de Israëlische president in Turkije na 14 jaar is het bewijs dat Israël de grootheid van Turkije erkent. Onze leider Erdogan zal de belangen van de islamitische natie bespreken en niet die van Turkije. In het hart van Erdogan is er maar een plaats en dat is gereserveerd voor de natie van Mohamed (de islamitische wereld).” 

Met andere woorden, Marokko dat bijna een miljoen Joodse onderdanen in Israël heeft mag niet met Israël praten. Maar Erdogan die niemand heeft gekozen als kalief van de moslim wereld mag wel met de Israël praten namens alle moslims.