Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 24 juli 2023

Spanje belangrijkste handelspartner

Commentaar

De handel tussen Spanje en Marokko bedroeg in 2022 twintig miljard euro. Er zijn meer dan duizend Spaanse bedrijven in Marokko actief. Steeds meer Marokkaanse bedrijven bevoorraden dagelijks de Spaanse markt. Spanje is de belangrijkste handelspartner van Marokko geworden. Dat schreef het CGEM, de belangrijkste werkgeversorganisatie in Marokko een maand voor de Spaanse verkiezingen van zondag 23 juli.

Volgens verschillende commentatoren hebben de economische belangen een rol  gespeeld tijdens de verkiezingen. Er zijn geen uitspraken gedaan over de moeizame verhoudingen met buurland Algerije. Dat land heeft de diplomatieke en economische banden met Spanje verbroken nadat Pedro Sanchez in maart 2022 de soevereiniteit van Marokko over de Sahara heeft erkend.

Algiers heeft net als velen gewed op het verlies van Pedro Sanchez maar zal lijdzaam toekijken hoe Madrid komende jaren binnen en buiten de EU ongewijzigd dezelfde positie over de Sahara handhaaft. De beslissing was immers niet van een politieke partij maar van een land dat de Sahara tot 1975 heeft bezet en teruggaf aan Marokko.

Pedro Sanchez tijdens een toespraak in Marokko. Afbeelding: Midi1 - Map.