Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 23 juni 2023

Premier Rutte in Marokko

Commentaar

Mark Rutte is in Marokko voor gesprekken over duurzame energie, in het bijzonder groene waterstof; het centrale thema van zijn reis in Afrika. Beide landen zien mogelijkheden tot samenwerking op het gebied van technologie en infrastructuur. Het bezoek ging gepaard met de bekendmaking door fosfaatgigant OCP en marktleider op het gebied van kunstmest om zeven miljard dollar te investeren in het produceren van waterstof.

Naast energie gaan beide landen samenwerken op het gebied van migratie. Volgens de Raad voor Marokkanen in het Buitenland (CCME) zijn er vijf miljoen Marokkanen verspreid over de hele wereld. Nergens hebben ze last van een slecht imago als in Nederland en België. Religieuze extremisten en criminelen maken de dienst uit. Beide groepen zijn klein in aantal en opereren aan de marge maar hebben een groot impact op het imago van de rest van de bevolking van bijna 40 miljoen. Daarnaast was de politieke onrust van de laatste jaren in Noord Marokko een oorzaak van een nieuwe golf illegalen in Nederland. Rutte vraagt Marokko om die terug te nemen. Goed dat hij de fout van de Fransen niet herhaalt die zonder overleg illegalen uit Algerije en Tunesië naar Marokko sturen.

Maar de problemen die de migratie met zich mee brengt zijn niet alleen de verantwoordelijkheid van politici. Ook het publiek moet mee helpen. Religieus extremisme is vreemd aan de Marokkaanse cultuur. Het is een import uit het Midden Oosten. Iedereen zou hiertegen moeten verzetten door heethoofden in de eigen wijk en op Internet in de gaten te houden, hun activiteiten kritisch te volgen, hun moskeeën te boycotten en de gevaren aan de autoriteiten signaleren.

Ook criminelen moeten worden bestreden door hun illegaal geldstroom te volgen en hun witwaspraktijken te bemoeilijken. Europol heeft afgelopen april een grootschalig witwas- en ondergronds banksysteem ontmanteld. Minstens 180 miljoen euro aan illegale winsten uit cocaïnehandel zijn in Marokko witgewassen.

De betrekkingen tussen Nederland en Marokko zijn meer dan 400 jaar oud. In Agadir zijn er nog altijd sporen van Nederlandse handelskantoren zichtbaar. Geschiedenis is een waardevolle bron van inspiratie voor een gezamenlijke toekomst. Het is daarom onbegrijpelijk dat extremisten en criminelen, hoe marginaal ook, het imago van een heel volk kunnen beïnvloeden.