Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 31 juli 2023

Fransen zoeken toenadering Marokko

Commentaar

In 2022 hebben twee Franse journalisten in hun onderzoek “Le déclassement Français” de moeizame betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk onder het bewind van Emmanuel Macron uitvoerig beschreven aan de hand van talloze getuigenissen uit het bedrijfsleven, diplomatie, cultuur en politiek. De Fransen hebben sindsdien een visa beperking ingevoerd onder vage voorwaarden. Negatieve berichten in Franse media over Marokko houden aan met als voorbeeld de omstreden affaire rond Pegasus spionage software. Marokko heeft al maanden geen ambassadeur in Parijs.

Een van de oorzaak van de moeizame betrekkingen is de vastberadenheid van Marokko om het Sahara dossier af te sluiten. Hoewel koloniaal Frankrijk een rol heeft gespeeld in de tracering van de huidige grenzen in Noord Afrika lijkt de Franse politiek nog niet rijp om de stap te nemen zoals Amerika, Spanje en Israël dat hebben gedaan. Ze hebben de soevereiniteit van Marokko over het gebied erkend.

De Fransen zitten klem tussen Algerije dat de overgeërfde koloniale grenzen verdedigt en Marokko dat de eigen grenzen getraceerd in de koloniale tijd wil herzien. Toch wil Macron de banden tussen beide landen versterken. Hij heeft deze week de koning gefeliciteerd met de 24ste verjaardag van zijn troonsbestijging: "De successen die Marokko heeft geboekt sinds het begin van het bewind van Uwe Majesteit en onder Uw moderniseringsbeleid zijn opmerkelijk". Hij verzekerde dat Frankrijk altijd loyaal en met respect de betrekkingen met Marokko als een prioriteit heeft beschouwd.

Macron beseft dat hij Marokko niet zomaar kan negeren. Maar heeft hij ook de politieke moed om een stap verder te gaan - in wat Marokko beschouwt als een belangrijke nationale kwestie - zonder dat hij zijn strategische belangen in Algerije verliest?

De betrekkingen tussen Marokko en Frankrijk zijn beschreven in Le déclassement Français

Afbeelding: het dubbele spel van Macron in Marokko. TelQuel Magazine, maart 2023.