Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 24 september 2022

Over de gebeurtenissen van 1963

Getuigenis

Marokko was in 1963 bezig met het organiseren van verkiezingen voor een nieuw parlement. Tijdens de voorbereidingen waren er tekenen dan de UNFP partij (een afkoring voor Union Nationale des Forces Populaires, een partij die niet meer bestaat) de verkiezingen ging winnen. De partij onder leiding van de charismatische Mehdi Ben Barka (1920-1965) stond radicale veranderingen voor die niet gunstig zouden uitpakken voor het regime van Hassan II. Deze heeft samen met zijn politieke politie een complot bedacht om de partij te beschuldigen van het streven naar de omverwerping van de monarchie. Het volgende is een verslag van Ahmed Boukhari, lid van de politieke politie en getuige van de arrestaties in 1963.

De politieke politie bekend onder de naam Cab 1 (actief tussen 1960 en 1973) begon een landelijk klopjacht op activisten en aanhangers van de partij. Een lijst wedr opgesteld van vijfhonderd leden die opgepakt moesten worden. De lijst werd uiteindelijk uitgebreid naar vijfduizend. Er waren er zoveel dat de politie ruimte tekort kwam om de opgepakte mensen onder te brengen. In regio Souss werden honderden uit Agadir, Taroudant en Tiznit opgepakt en in een fabriek in Anza ten noorden van Agadir opgesloten. Velen waren de volgende dag dood aangetroffen als gevolg van verstikking. Ze werden in geheime centra van de politie begraven. Zij die het hebben overleefd werden
voor verhoornaar Casablanca en Rabat vervoerd. Mensen die de reis en de martelingen niet hebben overleefd werden uit kliffen tussen Oualidia en El Jadida in de oceaan gegooid nadat de beulen eerst hun voeten hebben vastgebonden en verzwaard. Velen waren geen activisten van de UNFP maar toevallige voorbijgangers.

Ahmad Boukhari (1938) heeft deze getuigenis in zijn serie video's over de geschiedenis van de politieke politie tussen 1960 en 1990. Hij zou uiteindelijk meer dan zeventig video's van gemiddeld 60 minuten maken en op YouTube gezet. eerder in 2002 heeft hij zijn eerste boek “Le secret” over de dood van Mehdi Ben Barka gepubliceerd. Veel van wat hij vertelt is onbekend bij het grote publiek. Toen zijn eerste publicatie verscheen vroeg journalist Ali Amar de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Driss Basri (1938-2007) onder he regime van Hassan II naar de echtheid van de feiten in het boek. De minister heeft het nooit ontkent. De golf van arrestaties in 1963 in regio Souss is te horen in aflevering 50 vanaf minuut 39:00 verschenen op 16 september 2022.