Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 05 augustus 2023

Toenadering Marokko en ASEAN

De organisatie voor samenwerkende landen in Zuidoost Azië (ASEAN) heeft op 12 juli 2023 Marokko toegelaten als partner in dialoog. Dat werd op de 56ste meeting in Indonesië bekendgemaakt door de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten. Dit is de eerste keer dat de Aziatische organisatie een land uit Afrika toelaat. Marokko streeft naar meer samenwerking met landen buiten de eigen instabiele regio.

ASEAN is in 1967 opgericht en bestaat uit tien landen: Brunei, Cambodja, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Filipijnen, Thailand, Singapore en Vietnam. Samen vormen de landen de 3de grootste economie in de wereld. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op 18 juli dat beide partners willen samenwerken op het gebied van landbouw, voedselveiligheid, visserij, milieu, handel, toerisme en educatie.

De samenwrking met de Aziatische landen is goed voor Marokko. Maar wat weten we eigenlijk over de ASEAN? Hoe werken de lidstaten samen? En wat is hun invloed in de wereld? Volgens specialist Kishore Mahbubani uit Singapore zal de 21ste eeuw de eeuw van Azië zijn. Hij was onlangs in Nederland voor een lezing waarvan de Nederlandse vertaling in juni in tijdschrift Nexus (nummer 92) is verschenen. Daarin weerlegt hij de westerse kritiek op de Aziatische politiek. Azië is stabieler dan Europa, zegt hij. Sinds het einde van de Koude Oorlog zijn er meer oorlogen in Europa en in de directe periferie geweest dan in Azië. De welvaart in Aziatische landen is toegenomen.

Ook in Noord Amerika worden de ontwikkelingen in Azië gevolgd en becommentarieerd. Reden voor uitgever Springer Nature om een boek over de ASEAN gratis uit te geven. De uitgever rekende op twintigduizend kopieën maar het werden er meer dan 2,6 miljoen. Het boek is een verzameling essays van verschillende experts gratis hier te downloaden.

Afbeelding: meeting ASEAN in Indonesie via krant The Star.
Laatste wijziging: maansad 04 september 2023.