Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 10 juli 2024

Baas Israël Aerospace Industries in Marokko

Amir Peretz, de baas van Israël Aerospace Industries (IAI), is onlangs in het grootste geheim naar Rabat gereisd om de verkoop aan Marokko van Ofek-13 spionagesatellieten te voltooien. De aanschaf werd een paar jaar geleden aangekonigd. Marokko heeft besloten de Franse groepen Airbus en Thales links te laten liggen en voor de Israëlische militaire technologie te kiezen. In maart 2022 verraste Amir Peretz iedereen door tijdens zijn conferentie in het Marokkaans te praten (externe link naar YouTube kanaal van krant Le360..ma). Zijn familie komt uit Boujad vlakbij Casablanca.

Naast Ofek-13 beschikt het leger over een Barak MX antiraket systeem van hetzelfde bedrijf. Het systeem kan vliegtuigen en raketten binnen een straal van 150 km neerhalen. Het beschikt over een hoge bewegingscapaciteit waarmee specifieke gebieden kunnen worden verdedigd tegen aanvallen vanuit de lucht. Het kan ook op schepen worden gemonteerd om vanuit de zee luchtaanvallen te weren. De radars kunnen doelen op een afstand van 470 km detecteren. Het systeem heeft 500 miljoen dollar gekost.

Door de militaire samenwerking met Israël beschikt Marokko over hoogwaardige militaire technologie zoals Harop zelfmoord drones, Hermes 900 drones, Herons en de Spike antitankraketten. Een video van de eerste tests van de Barak MX antiraketten door het Israëlische bedrijf IAI.