Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 11 september 2023

Hulpdiensten bereiken afgesneden Asni

Het dorp Asni dat al twee dagen onbereikbaar is heeft eindelijk een veldhospitaal. Het leger is bezig mensen te helpen. Ook een journalist heeft het dorp bereikt. Hij maakt verslag op zender CNN.

Asni is een klein dorp veertig km ten zuiden van Marrakech aan de voet van de Hoge Atlas en aan de rand van natuurpark Toubkal met een geschat aantal inwoners van 21.000 volgens de volkstelling van 2014. Het dorp is na de aardbeving afgesneden van de buitenwereld als gevolg van beschadigingen aan de enige verbindingsweg met Marrakech. De hulpdiensten zijn nog steeds niet ter plekke. Volgens een inwoner die de redactie sprak vloog een helikopter van de gendarmerie langs, nam de schade op en ging weg. Hij vertelde dat mensen dood onder het puin liggen. Overlevenden slapen op straat en hebben voedsel, drinkwater, medicijnen en bedden nodig. Drinkwater en stroom zijn afgesloten omdat de leidingen kapot zijn. De enige manier om de ingesloten bewoners te bereiken is via muildieren op gevaarlijke steile bergpaden. De redactie heeft voor het laatst afgelopen zaterdag contact gehad met de bewoner. We hebben zondag herhaaldelijk gebeld maar er wordt niet meer openomen. Onderaan zijn foto’s van het dorp vlak na de aardbeving:  

aardbeving asni 1aardbeving asni 2aardbeving asni 3aardbeving asni 4aardbeving asni 5aardbeving asni 6aardbeving asni 7aardbeving asni 8aardbeving asni 9aardbeving asni 10aardbeving asni 11aardbeving asni 12aardbeving asni 13aardbeving asni 14aardbeving asni 15aardbeving asni 16aardbeving asni 17aardbeving asni 18aardbeving asni 19aardbeving asni 20aardbeving asni 21aardbeving asni 22aardbeving asni 23aardbeving asni 24