Voorkom voedselvergiftiging tijdens hoge temperaturen
Tropische temperaturen tot boven 30 graden worden deze week in Nederland verwacht. In Marokko is het nog warmer. Het Direction générale de la météorologie verwacht een hittegolf. In Laayoune, regio Sahara, is deze week 48 graden gemeten. In de rest van het land varieert de temperatuur tussen 30 en 40. Dat heeft invloed op de voedselvoorbereiding en consumptie met als gevolg voedselvergiftiging. De volgende tips komen uit een interview van Prof. Mohamed Bouziane, hoogleraar Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Rabat, met krant Le Matin van juli 2025.
Hoge temperaturen in de zomer zorgen voor de perfecte omgeving waar bacteriën zoals Salmonella, Escherichia coli en Campylobacter gedijen. Voedsel wordt snel besmet als het niet wordt gekoeld. Straatvoedsel, picknicken, barbecueën… kunnen een bron zijn van bacteriën omdat het voedsel niet wordt gekoeld tijdens de opslag, het vervoeren en de voorbereiding.
Onvoldoende verhitten van vlees en gevogelte, onjuiste temperatuur bij het bewaren van zuivelproducten, mayonaise, sauzen, room, kaas… verhogen de risico’s op voedselvergiftiging. Het niet letten op houdbaarheidsdatum en het ontdooien van bevroren voedsel op kamertemperatuur trekken ook bacteriën aan. Hygiëne is ten slot erg belangrijk om voedselvergiftiging te vermijden. Handen moeten vaker worden gewassen net als keukengerei en groente en fruit, ook na het schillen.
Hoge temperaturen zorgen landelijk voor meer stroomverbruik. Dat is een probleem voor restaurants en eettenten waar koelkasten en vriezers defect kunnen raken als gevolg van overbelasting. Voedsel is dan onvoldoende koel bewaard.
Symptomen van een voedselvergiftiging zijn binnen een paar uur zichtbaar. Het begint bij misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en soms koorts. Raadpleeg een arts als er bloed zit in de ontlasting, bij ernstige uitdroging, hoge koorts of als de symptomen langer dan 48 uur aanhouden.
Extra waakzaamheid is geboden bij jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen. Bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan de vergiftiging leiden tot ernstige complicaties. Kinderen jonger dan 5 jaar lopen een bijzonder risico omdat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Ouderen, die vaak aan chronische ziekten lijden, lopen ook een verhoogd risico. Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor infecties vanwege de fysiologische veranderingen tijdens de zwangerschap.
Een paar voorzorgsmaatregelen volstaan om de risico's te beperken:
- Barbecues: bak het vlees goed gaar, gebruik indien nodig een thermometer (gebruik je iPhone als je geen thermometer hebt) en scheid altijd het keukengerei voor rauw en gekookt vlees.
- Picknicks: bewaar voedsel in een koelbox met koelelementen, dek schalen af om besmetting door insecten te voorkomen en laat bederfelijke producten niet in de hitte.
- Hygiëne: was regelmatig je handen, maak de werktafel of aanrecht schoon en spoel groenten en fruit grondig af, ook na het schillen.
Restaurants en eettenten op straat kunnen een verhoogd risico vormen als de voorschriften voor voedselveiligheid niet worden nageleefd zoals slechte koeling of gebrek eraan, slechte bereiding van voedsel en gebrek aan hygiëne. Er worden regelmatig inspecties uitgevoerd door gezondheidsautoriteiten om voedselvergiftiging te voorkomen. Maar als consument moet je ook zelf alert blijven. Het is raadzaam om te eten in gelegenheden die zichtbaar schoon zijn, rauwe producten bij straatverkopers te vermijden en geserveerd voedsel te checken op gaarheid en verpakking.
Tip: laat een beetje water achter op straat en op het dak voor zwerfdieren en vogels.
Meer over hetzelfde onderwerp:
Hittegolf van juni 2025: temperatuur tot 37 graden
Een extra weerbericht van het KNMI. Vanaf maandag 30 juni is het overal warm. De temperatuur loopt tussen 23 graden in het noorden, 26 graden in het midden tot boven 30 graden in het zuidoosten. Op de Waddeneilanden blijft het 21 graden. In de avond is het zomers warm. De nacht is helder. De temperatuur varieert tussen 9 graden in het noordoosten en 17 graden in Limburg. Een nationaal hitteplan is ingevoerd. Vanaf 01 juli is het code oranje in drie provincies.