Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 15 juni 2024

Voedselvergiftiging tijdens de zomervakantie

Voedselvergiftiging komt vaak voor in Marokko tijdens de zomervakantie en buitenactiviteiten. Wat zijn de oorzaken van de vergiftiging en wat moet je doen om niet ziek te worden? Een paar tips van Dr. Issam Hamrerras, arts specialist in voedsel en spijsvertering, in een interview met krant Le Matin van deze week.

De oorzaken:

1. Opslag van voedsel: de temperatuur in de zomer is hoog. Voedsel moet worden gekoeld om niet te bederven. Bedorven voedsel is soms lastig te herkennen. Eten van niet gekoeld voedsel is af te raden.     
2. De aard van voedsel: maaltijden gemaakt in de zomervakanties zoals rauw of onvoldoende verhit vlees, niet gekoelde salades en zuivelproducten, bevatten ingrediënten die snel besmet raken.
3. Natuurlijk gif: voedsel zoals maïs en granen kunnen hoge concentraties natuurlijk gif zoals mycotoxinen (soort schimmel) bevatten. Een hoge consumptie van deze voedingsmiddelen kan het immuunsysteem verstoren.
4. Verontreinigende stoffen: dit is bijvoorbeeld het geval bij dioxines uit industriële afvalverbranding. Dit zijn stoffen die zich ophopen in het milieu en in het menselijk lichaam. Dat kan hormonen beïnvloeden en ontwikkelingsproblemen veroorzaken.
5. Zware metalen: lood, cadmium en kwik dragen bij aan de verontreiniging van voedsel. Vergiftiging vindt plaats via lucht, water en bodem. Besmetting van voedsel is in dit geval niet te herkennen. De geur en de kleur van besmet voedsel veranderen niet.  

Een paar tips:

1. De handen altijd wassen.
2. Groenten en fruit altijd wassen.
3. Vlees, vis en eieren altijd voldoende verhitten.
4. Vermijd vet eten, te veel vezels, te veel kruiden.
5. Voldoende water drinken.
6. Meer vloeibare maaltijden eten zoals soep.
7. Meer rijst en bananen eten in geval van diarree.
8. Naar de arts in geval van diarree langer dan 72 uur.
9. Naar de arts als overgeven langer van 24 uur duurt.
10. Naar de arts als je 12 uur lang nier hebt geplast.


Meer lezen op deze website:

Toename fraude in de voedselproductie
Fraude in de voedselproductie is wereldwijd een toenemend probleem aan het worden. Dat schrijft het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in mei 2024. Het Agentschap waarschuwt voor de gevaren van de fraude met voedselproducten voor de gezondheid. Er zijn zeven manieren om te frauderen met voedsel, aldus het Agentschap.