Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 31 mei 2024

Toename fraude in de voedselproductie

Update 01 juni 2024

Fraude in de voedselproductie is wereldwijd een toenemend probleem aan het worden. Dat schrijft het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in mei 2024. Het Agentschap waarschuwt voor de gevaren van de fraude met voedselproducten voor de gezondheid. Er zijn zeven manieren om te frauderen met voedsel, aldus het Agentschap:

1. Verdunning: het toevoegen van vloeibare ingrediënten van hoge kwaliteit aan een voedselproduct van lage kwaliteit om productiekosten te verminderen.

 2. Valse stikkers: het toevoegen van onjuiste informatie op de stikker van het product om de consumenten om de tuin te leiden.

3. Niet-geautoriseerde verbetering: het product wordt verbeterd zonder kennisgeving. De informatie over de samenstelling van de ingrediënten is onduidelijk of ontbreekt op het product.

4. Vervanging: een origineel ingrediënt of een deel daarvan wordt vervangen een ander ingrediënt of product van lagere kwaliteit.

5. Verhulling: het verhullen van een ingrediënt of een product van lage kwaliteit zodat de consument het niet merkt.

6. Namaak: imitatie van een merknaam, een logo, een versie of unieke technieken  zonder toestemming van de eigenaar.

7. Zwarte markt: gemanipuleerd voedsel wordt op de zwarte markt aangeboden om controle door voedselinspectie te omzeilen.  

 Hieronder een tabel met voorbeeld stoffen die worden gebruikt om voedsel te manipuleren. Bron: Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA).

voedsel fraude 2024