Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 25 juni 2024

Microplastic in menselijk lichaam

Nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bevestigt de aanwezigheid van micro- en nanoplastics in menselijk bloed. De resultaten van het onderzoek zijn deze week bekend gemaakt. Dat kreeg veel aandacht maar ook weerstand uit voornamelijk de polymeerindustrie.

De nieuwe resultaten, gepubliceerd op de wetenschappelijke website Springer Open,  bevestigen dat mensen worden blootgesteld aan kleine deeltjes die het lichaam opneemt. Dat leidt tot detecteerbare niveaus van polymeren in hun bloedbaan. In 17 van de 68 geanalyseerde bloedmonsters vonden de wetenschappers polymeren. De bevindingen dragen bij aan de snel groeiende kennis over het voorkomen van micro- en nanoplastics in placenta’s, teelballen en andere menselijke organen.

Afbeelding: Microplastic and Human Health Consortium.
 
Meer lezen op deze website:

Spanje: onderzoek naar microplastic in drinkwater
Krant El Pais van 26 mei publiceert de resultaten van een recent onderzoek in Spanje naar microplastic in drinkwater. Dat zijn onzichtbare deeltjes plastic die je binnen krijgt bij het drinken van water. De meeste deeltjes zitten in de waterflesjes. Volgens het onderzoek zitten er 89 keer meer plastic deeltjes in het water uit een plastic fles dan in het water uit de kraan. De bespreking van het onderzoek bevat handige infografics met de hoeveelheid microplastic per glas van verschillende soorten water. Het onderzoek naar de gevolgen van microplastic op de gezondheid is volgens de krant nog maar net begonnen.