Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 04 juli 2024

Nieuwe regering Zuid-Afrika

Na meer dan een maand onderhandelen is in Zuid-Afrika een nieuwe regering beëdigd. Voor het eerst sinds de val van de apartheid heeft het African National Congres (ANC) de meerderheid verloren. Er zijn 32 posten te verdelen over de verschillende partijen. 20 daarvan zijn voor het ANC, waaronder Financiën, Buitenlandse Zaken, Energie en Politie en Veiligheid. Voor Marokko zal waarschijnlijk niets veranderen. Pro Polisario propaganda zaal doorgaan. En Marokkanen die Zuid-Afrika bezoeken zullen net als voorheen te maken met intimidatie aan de grens.


Meer lezen op deze website:

Polisario voorman naar Zuid-Afrika
Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft op dinsdag 18 oktober de voorman van Polisario als een staatshoofd ontvangen. Deze kwam aan boord van het Algerijnse presidentiële vliegtuig. Een gezamenlijke persverklaring werd gepubliceerd. In de persverklaring roept de Zuid-Afrikaanse president op tot zelfbeschikkingsrecht van het “Saharaans volk” middels een referendum. Jeugdige leden van het ANC organiseerden een demonstratie voor de ambassade van Marokko. Ze eisen dat het land uit de Afrikaanse Unie moet worden verbannen. Alle producten uit Marokko moeten tevens uit Zuid-Afrika worden geweerd.

Zuid-Afrika onder ANC bewind
Een kwart eeuw na de afschaffing van de apartheid gaat het moeizaam in Zuid-Afrika onder het ANC. Alle indicatoren wijzen op de neergang van een land dat ooit de sterkste economie van het continent werd genoemd. De werkeloosheid bedraagt inmiddels 27,7% (officieus 40%). De werkeloosheid onder de jongeren tussen 15 en 35 jaar is 38%. En het bruto binnenlands is tussen 2011 en 2018 gekelderd: 2011 = 3,5%; 2012 = 2,6%; 2013 = 1,9%; 2016 = 0,6%; 2017 = 1,3%; 2018 = 0,8%.