Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 07 juli 2023

Reacties op de plundertochten in Frankrijk

Media

Emmanuel Macron spreekt deze week de burgemeesters van zijn land om de schade veroorzaakt door de plundertochten in de verschillende steden te bepalen. Hij komt met maatregelen maar er is nog niets bekend om welke maatregelen het gaat. Zijn laatste reactie op Internet dateert van vrijdag 30 juni. Een video van 05 minuten waarin hij de ordediensten bedankt, het misbruiken van de dood van de jongen veroordeelt en de ouders roept om hun kinderen tot orde te roepen.

Tijdschrift Politico meldt op gezag van een naaste medewerker van Macron dat de Franse president de rellen van 2023 anders vond dan die van 2005. Hij spreekt van gebrek aan beschaving. Het wordt volgens hem een strijd om het ineenstorten van de samenleving tegen te houden. De school moet weer binnen de controle van de staat komen. Een republikeins agenda met als doel beschaving aan de wilden bijbrengen. Naast de school wil de president de rol van social media aan de kaak stellen.

Observatoire Immigration, een adviesorgaan van de regering, heeft afgelopen dagen twee teksten van Xavier Driencourt gepubliceerd. Hij was ambassadeur in Algiers en heeft in 2020 een boek over de betrekkingen tussen beide landen geschreven: “Enigme algeriènne. Chroniques d’une ambassade à Alger”. De twee teksten gaan over het verdrag van 1968 over de immigratie van Algerijnen. De publicatie beschrijft de moeizame samenwerking tussen beide landen om het verdrag aan te passen aan de nieuwe eisen van het Schengen grensbeleid. Algerije is tegen de herziening.

In Marokko is de media overwegend negatief over de plundertochten maar heeft ook geen woorden voor de dood van de jongen door politiegeweld. Krant Le360.ma bekritiseert de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken die op 28 juni een persbericht heeft gepubliceerd waarin hij eigen onderdanen in Frankrijk een hart onder de riem steekt.

Reacties uit het Midden Oosten zijn tegenstrijdig. Erdogan denkt dat de plundertochten te maken hebben met het onverwerkt koloniaal verleden van de Fransen in Algerije. Hij wijst op institutioneel racisme binnen de Franse ordediensten en is bang dat de plundertochten bijdragen aan meer discriminatie van moslims in Europa.

Reacties uit Arabische landen zijn onevenwichtig. Aan de ene kant distantieert men zich van de migranten in Frankrijk die ze “berbers” en “barbaars” noemen. Ze zouden de Arabieren een slechte naam bezorgen. Sommige reacties zoals deze die meer dan 290 duizend keer is gelezen, zijn ronduit racistisch.  Aan de andere kant beschuldigt men de Fransen van racisme en van hetze tegen de moslims.

Laatste wijziging: zondag 12 juli 2023