Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 24 oktober 2022

Polisario voorman naar Zuid-Afrika

Achtergrondartikel

Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft op dinsdag 18 oktober de voorman van Polisario als een staatshoofd ontvangen. Deze kwam aan boord van het Algerijnse presidentiële vliegtuig. Een gezamenlijke persverklaring werd gepubliceerd.

In de persverklaring roept de Zuid-Afrikaanse president op tot zelfbeschikkingsrecht van het “Saharaans volk” middels een referendum. Jeugdige leden van het ANC organiseerden een demonstratie voor de ambassade van Marokko. Ze eisen dat het land uit de Afrikaanse Unie moet worden verbannen. Alle producten uit Marokko moeten tevens uit Zuid-Afrika worden geweerd.

De timing van het bezoek van Polisario voorman aan Zuid-Afrika is geen toeval. De jaarlijkse VN vergadering over mensenrechten in conflictgebieden vindt in oktober plaats. Polisario voorman stuurde een brief naar de VN Secretaris Antonio Guterres. Hij verwijt hem de kant van Marokko te kiezen. De VN baas heeft op de kritiek van Polisario gereageerd door een rapport te publiceren over de situatie in de Sahara. Secretaris Antonio Guterres stelt dat elke oplossing die de VN resoluties niet overweegt kansloos is. Dat zijn de resoluties 2440 (2018), 2468 (2019), 2494 (2019), 2548 (2020) en 2602 (2021).

Geen van genoemde VN resoluties vermeldt een referendum. Met andere woorden het zelfbeschikkingsrecht waar de Zuid-Afrikaanse president doelt is sinds 2007 van de baan omdat het niet haalbaar is. De samenstelling van de bevolking is in de laatste vijftig jaar veranderd. Polisario wil een "Arabische republiek" in een land waar andere volkeren leven. De VN nodigt betrokken partijen uit om rond de tafel te zitten. Algerije wordt genoemd maar het militaire regime weigert op de uitnodiging in te gaan.

Het bezoek van Polisario voorman behoort vooral tot de jaarlijkse buitenlandse reisjes rond de maand oktober om aandacht te trekken voor een verloren zaak. De verliezers zijn de bewoners van de kampen in Tindouf waar Polisario al meer dan 40 jaar een schrikbewind voert geholpen door Algerije. 

Ook Zuid-Afrikaanse bedrijven kunnen last krijgen van de politiek van het ANC. Sanlam, een van de grootste Zuid-Afrikaanse verzekeringsmaatschappijen in Marokko, nam in een persbericht onderaan afstand van de buitenlandse politiek van het ANC direct na de persconferentie van president Ramaphosa. 

Meer lezen op deze website:
De aliassen van Polisario voorman
Zuid Afrika onder het ANC bewind