Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 09 juni 2024

Polisario conferentie in Libanon

Artikel

Onder de titel “Polisario: 50 jaar verzet” publiceerde Libanese krant Al-Akhbar (gelieerd aan Hizbollah) op 07 juni een verslag van een conferentie over de strijd van Polisario tegen Marokko. De ontmoeting was georganiseerd door de Nationaal Socialistisch Partij van Syrië. Ruim honderd diplomaten, journalisten en politici uit Algerije, Jordanië, Egypte en Jemen hebben de conferentie bijgewoond. Ze kwamen volgens de krant hun steun betuigen voor de strijd van de paramilitaire groep gevestigd in Algerije. Achter de schermen trekt Iran mogelijk aan de touwtjes.   

De conferentie over de Sahara kan alleen in Beirut omdat Libanon het enige vrije land is in het Midden Oosten waar de kwestie kan worden besproken. In andere Arabische landen is dat niet mogelijk als gevolg van druk uit Marokko, aldus de krant. Die voegt eraan toe dat de conferentie in een tijd komt waar genocide wordt gepleegd op de Palestijnen die net als de Saharanen onder de Marokkaanse bezetting leven.

Marokko verbrak in 2018 de diplomatieke betrekkingen met Iran wegens vermeende banden tussen Polisario en Hizbollah. De banden lopen via de Iraanse ambassade in Algiers zoals deze foto laat zien gepubliceerd in Algerijnse media na de dood op 19 mei van de Iraanse president Ebrahim Raïsi.

Op een bijeenkomst in 2023 in Teheran zei Hossein Amir Abdollahian van Iraans Buitenlandse Zaken tegen ambassadeurs uit moslim landen dat diplomatie tussen moslims belangrijk is voor zijn land. Het ontvangen van Polisario in Beiroet door de Nationaal Socialistisch Partij van Syrië en anti-Marokko propaganda in sji’a media in Libanon (Iran controleert beide landen) valt niet echt onder diplomatie. Iran spreekt met dubbele tong.

Het is opvallend dat de Libanese Leila Badi de conferentie met herinneringen heeft geopend aan het bezoek van Polisario leiders in de jaren 1970. Ze zochten hulp van linkse en pan-Arabische partijen in haar land. Ze was de eerste die daarover schreef. De krant noemt haar de “grote kenner van de Sahara kwestie”.

Ook opvallend is de samenwerking tussen Iran’s proxy Hizbollah en de (pan-)Arabische nationalisten in het Midden Oosten. Miljoenen (soenni) Arabieren in Irak, Jemen, Libanon en Syrië zijn dood als gevolg van Iraans inmenging. Vier Arabische hoofdsteden vallen inmiddels onder controle van Teheran dankzij groeperingen als Hizbollah die in de Iraanse vuile oorlogen tegen Arabische volkeren hebben gevochten.

Afbeelding: foto uit de Polisario conferentie in Libanon. Bron: Al-Akhbar.com

Meer lezen op deze website:

Ebrahim Raïsi, de beul van Iran verongelukt
De Iraanse president Ebrahim Raïsi, een hardliner die de bescherming van de hoogste geestelijke leider van het land geniet, is op 63 jarige leeftijd bij een crash met een helikopter verongelukt. Zijn landgenoten herinneren hem als de slager van 1988 die toezicht hield op de executies van duizenden mensen.

"Hamas aanval was gericht op Saoediërs"
De aanval van afgelopen 07 oktober op Israëlische doelen door Hamas was bedoeld om de Saoedi toenadering met Israël te dwarsbomen. Dat zegt Ayatollah Ali Khamenei vandaag tijdens een herdenking van Ayatollah Ruhollah Khomeini (1902-1989). Hij voegde eraan toe dat de normalisering met Israël geen vrede zal brengen voor de Palestijnen: “De enige weg is de gewapende strijd. In geval andere landen zich ook in de oorlog mengen en aan de zijde van de Palestijnen vechten dan zal Israël verdwijnen.”