Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 10 juni 2024

Nieuw plan natuurpark Anti-Atlas onder vuur

Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Bosbeheer en de Ontwikkeling van het Platteland heeft de nieuwste kaart van het natuurpark in de westelijke Anti-Atlas gepubliceerd. De kaart werd voor het laatst in juli 2023 aangepast en in het Bulletin Officiel nummer ISSN 0851 – 1225 van 13 maart 2024 gepubliceerd. Maar de plannen liggen onder vuur. De lokale bewoners vertellen dat ze niet worden geraadpleegd. En dat is niet de eerste keer. Al eerder heeft Staatsbosbeheer zonder overleg wilde zwijnen in de bossen geïntroduceerd, een dier dat niet in de regio thuis hoort en waar niet op gejaagd mag worden. De populatie is inmiddels zo groot dat boeren en natuur schade oplopen. Daarnaast wordt er niet meer opgetreden tegen nomaden uit de Sahara die gewassen van de bewoners vernielen. Een samenvatting van de reacties (externe link naar de video op Facebook pagina van Ahmed Assid).

Meer lezen op deze website:

Nieuw: natuurpark Anti-Atlas
Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Bosbeheer en de Ontwikkeling van het Platteland heeft de nieuwste kaart van het natuurpark in de westelijke Anti Atlas gepubliceerd. De kaart werd voor het laatst in juli 2023 aangepast en in het Bulletin Officiel nummer ISSN 0851 – 1225 van 13 maart 2024 gepubliceerd. De totale oppervlakte van het nieuw park bedraagt volgens het Ministerie 111.130 ha en omvat communes die vallen onder provincies Taroudant, Tiznit en Achtouken - Ait Baha (Chtouka). De communes die in het nieuwe park liggen zijn: Ammeln, Tanalt, Sidi Mzal, Tighmi, Larbaa n Ait Ahmed, Anzi, Tnine Aday, Sidi Ahmed Ou Moussa, Tizi n Takoucht, Targa n Touchka, Sidi Abdallah Bouchouari en Ida Ougnedif.

Demonstratie tegen schade door nomaden
Door droogte trekken steeds meer nomaden uit de Sahara naar het noorden op zoek naar water en grasland voor hun kudden. Dat leidt tot schade aan landbouwgronden en tot botsingen met gesettelde boeren in verschillende regio's waaronder Souss. Waterprojecten worden opgezet om de nomaden en hun kudden te helpen vestigen in hun leefgebieden. Maar dat lijkt niet te helpen. Daarpom is er voor het parlement in Rabat gedemonstreerd over de schade door nomaden. De demonstratie is tevens bedoeld om aandcaht te trekken voor de sociale, culturele en economische marginalisatie in afgelegen gebieden van het land.