Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 25 augustus 2023

BRICS bijeenkomst in Zuid Afrika

Opinie

De bijeenkomst van BRICS lidstaten in Zuid Afrika op 22-24 augustus is merkwaardig te noemen. Het begon op 07 augustus met een bericht in Zuid Afrikaanse krant Sunday Times waarin stond dat Marokko een aanvraag heeft ingediend om lid te worden. Het bericht was gebaseerd op bronnen binnen het Zuid Afrikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op zaterdag 19 augustus ontkende het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Rabat dat het land een aanvraag heeft ingediend. Marokko was bovendien niet van plan de bijeenkomst bij te wonen.

“Zuid-Afrika heeft op eigen initiatief een bericht gepubliceerd zonder overleg met Marokko. (…) Zuid Afrika heeft altijd een negatieve houding jegens Marokko getoond. Het heeft systematisch negatieve en dogmatische standpunten ingenomen over de kwestie van de Marokkaanse Sahara.”

Directeur van de afdeling Midden Oosten van het Zuid Afrikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde in een interview met de Russische zender Russia Today (RT Arabic) dat Marokko nooit een aanvraag heeft ingediend om lid te worden van de BRICS.

Waarom hebben Zuid Afrikaanse bronnen binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken een onjuist bericht gepubliceerd? Het antwoord is dat het Ministerie door ANC sympathisanten van Polisario wordt gerund. Ze erkennen de “Arabische Republiek in de Westelijke Sahara”, een paar tenten in de Algerijnse woestijn. Het zijn ook dezelfde ANC leden die de voorman Ibrahim Ghali (alias Mohammed Benbattouche) officieel op het vliegveld hebben ontvangen waar hij met het Algerijnse presidentiële vliegtuig was geland. 

De Zuid Afrikanen hebben Marokko zonder overleg uitgenodigd voor een grote internationale bijeenkomst om aandacht te vestigen op de Westelijke Sahara. Maar geen van de aanwezige gasten heeft Polisario voorman tijdens de bijeenkomst aandacht geschonken. Hij moest het hebben van een groepsfoto te midden van staatshoofden die, behalve het ANC, zijn republiek niet erkennen.    

De Algerijnse president was zelf niet aanwezig hoewel hij in december 2022 in een interview voorspelde dat zijn land in 2023 toegelaten zal worden. Daarvoor reisde hij afgelopen juni naar Rusland en naar China. Hij zegde een financiële steun van anderhalf miljard toe aan de BRICS. Toch hebben de lidstaten zes nieuwe landen toegelaten en Algerije gepasseerd: Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Emiraten.  

Na de bijeenkomst verklaarde Sergueï Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, aan  nieuwssite Sputnik dat de criteria om toegelaten te worden gebaseerd zijn op de internationale reputatie, de buitenlandse politiek en het economische gewicht van de kandidaat lidstaten. Rusland, de belangrijkste bondgenoot, was tegen het lidmaatschap van Algerije. Dat heeft een merkwaardige reactie uitgelokt van Abderrazak Makri, voorman van de islamitische partij MSP op zijn Facebook pagina: “Lavrov zegt dat Algerije geen reputatie en geen gewicht heeft. Oh Lavrov, wees aardig voor ons.” 

BRICS lidstaten hebben Algerije gewogen en te licht bevonden. Een land dat sinds 1975 separatisme en terrorisme in de Sahara steunt om de regio te destabiliseren voldoet niet aan de criteria voor de toetreding tot opkomende economische machten voor wie samenwerking belangrijk is. Maar dat wil echter niet zeggen dat lidstaten als Zuid Afrika samenwerking bevorderen.

Meer lezen op deze website:

De aliassen van Polisario voorman
Polisario voorman in Zuid Afrika
Zuid Afrika onder het ANC bewind