Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 09 september 2023

Aardbeving Marokko, meeste schade in Haouz

Update: 11 september - 18:15 uur

Update: 18:15 uur
Het aantal slachtoffers van de aardbeving is op 11 september bijgesteld en staat op 2.122 doden en 2.421 gewonden. Provincie Haouz is het meest getroffen met 1.351 gevolgd door Taroudant met 492, Chichaoua met 201 en stad Marrakech met 17. Het is niet uitgesloten dat het aantal slachtoffers wordt aangepast omdat de reddisacties nog bezig zijn.

Update: 15:30 uur
Het aantal slachtoffers is om 13:00 uur door het Ministerie van Binnenlandse Zaken bijgesteld en staat op 1037 doden en 1204 gewonden. Sommige dorpen en steden vlakbij het epicentrum zijn onbereikbaar omdat de wegen zijn beschadigd. Andere dorpen zijn compleet verwoest. Reddingsacties nu ook via helicopters en drones van het leger en de gendarmerie. Overlevenden hebben voedsel, medicijnen en nieuwe bedden nodig. Er zijn lange rijen ontstaan om bloed te doneren. Voor mensen op afstand die willen helpen: je kunt een donatie ten bate van de voedselbank maken. 

Update: 09:30 uur
Het aantal slachtoffers is naar 632 gestegen volgens een persbericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gepubliceerd om 07:00 uur. Er zijn 329 gewonden waarvan 51 ernstig. 290 slachtoffers vielen in regio Haouz, 190 in Taroudant, 89 in Chichaoua, 30 in Ouarzazate, 13 in Marrakech, 11 in Azilal, 05 in Agadir, 03 in Casablanca, en 01 in Youssoufia.

Update: 08:45 uur
De redactie sprak met een bewoner uit Asni, een dorp hoog in de bergen halverwege Tahenaout en Marrakech. Stroom en water zijn afgesloten. Internet en de winkels zijn wel open. De weg naar beneden is bezaaid met stenen en puin van afgebroken huizen. Een taxichauffeur werd in zijn voertuig door vallende puin gedood. De hulpdiensten hebben het dorp nog niet bereikt. Er liggen nog mogelijk mensen onder het puin. Mensen uit het dorp helpen elkaar om het puin op te ruimen in afwachting van gespecialiseerde hulp. 

Update: 08:00 uur
Het Euro-Mediterranean Seismological Centre schrijft dat het epicentrum van de aardbeving in Marokko 10km onder de bergen van de Atlas ligt. De schokken werden in Spanje en Portugal gevoeld. Het centrum publiceert actuele registraties van aardbevingen wereldwijd. Er zijn op dit moment meer aardbevingen in allerlei landen geregistreerd. Actuele lijst met alle aardbevingen. 

Update: 07:30 uur
Het leger heeft mobiele ziekenhuizen  in de buurt van het epicentrum opgericht. Daar zijn de meeste slachtoffers gevallen. Het dorp Moulay Brahim ten zuiden van Marrakech vraagt om hulp om mensen uit het puin te halen. Condolenaces en hulp uit bevriende landen stromen binnen. Marc Rutte heeft zijn condoleances aangeboden aan premier van Marokko.   

Update: 06:45 uur
Nieuwsagentschap Reuters sprak met een woordvoerder van de regering en met bewoners uit het getroffen gebied. Reddingsacties zijn in volle gang. Er is schade aan de verbindingswegen in de bergen rond de getroffen dorpen en steden. Het aantal doden wordt op 300 geschat en het aantal slachtoffers rond 150. Ziekenhuizen in Marrakech vragen mensen bloed te doneren.

Update: 05:45 uur
Uren na de aardbeving zijn er naschokken gevoeld in Agadir, Rabat en Taroudant. De meeste schade in gemeld in de dorpen rond het epicentrum ten zuiden van Marrakech: Amzmiz, Asni, Taliouine, Imlil, Aoulouz, Tlat n’Yaaqoub​. In Ouarzazate zijn vier doden gevallen. Beelden van gewonden en van schade in Marrakech.

Update: 05:15 uur
Er zijn naschokken in Marrakech gevoeld. Het epicentrum ligt in de bergen in het zuiden van de stad. Een deel van de historische muur in Agadir Oufella is ingestort. De muur is net gerenoveerd na de verwoestende aardbeving van 1960. Ondertussen hebben Israël en India hulp aangeboden. De aardbeving was negen dagen geleden voorspeld door het Solar System Geometry Survey (SSGEOS). Het Instituut baseert zich op studies naar seismische activiteiten op andere planeten die invloed hebben op de aarde.

Update: 04:30 uur
Een aardbeving heeft rond 23:30 uur Marokkaanse tijd schokken in verschillende steden veroorzaakt. Er is schade aan gebouwen in Marrakech en doden in Azilal gemeld. Volgens de gegevens van het Amerikaanse USGS gespecialiseerd in het registreren van aardbevingen was het een aardbeving op een schaal van 4,9. Het epicentrum lag 60 km ten noordoosten van Taroudant op een diepte van 10 km onder de Atlas gebergte. Ooggetuigen uit Agadir vertelden de redactie per telefoon dat er schokken waren in de stad maar geen slachtoffers. Mensen zijn wel uit angst op straat gaan slapen.

Update: 04:20 uur
Beelden op social media stromen binnen en laten zien dat er mogelijk meer doden onder het puin liggen. Hulpdiensten en het leger zijn uitgerukt. Een ziekenhuis in Marrakech werd ontruimd. Vooral oude steden en dorpen in de directe omgeving van het epicentrum zijn getroffen. Er zijn 296 doden gemeld. Nacer Jabour, woordvoerder van het National Institute of Geophysics in Marokko, verklaarde dat de aardbeving de sterkste ooit die in de afgelopen honderd jaar is geregistreerd.

Afbeelding: publieke zender Marokko.