Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 29 juni 2024

Omstreden oproep rector Moskee Parijs

Aymeric Chauprade, voormalige EU afgevaardigde namens het Franse Rassemblement national (RN) haalt uit naar de rector van de Grote Moskee van Parijs naar aanleiding van een oproep aan moslims in Frankrijk om in de komende verkiezingen links te stemmen. In een interview met krant Le360.ma van 13 juni uit de politicus kritiek op Algerije, het land van herkomst van de rector:

“De Grote Moskee van Parijs laat helaas nog eens zien dat het een spreekbuis is van Algerije. De inmenging met interne aangelegenheden van Frankrijk is onacceptabel. De rector moet zich afzijdig houden van politiek. Zijn taak is de geestelijke zaken van zijn gelovigen en niet hun strem tijdens de verkiezingen.”

Verder op in het interview zei de politicus dat de Franse overheid de Algerijnse inmenging niet durft aan te pakken uit angst voor terrorisme:

“De Franse autoriteiten van uiteenlopende politieke formaties durven decennia lang niets te doen. Ze zijn zwak omdat ze bang zijn. Waar zijn ze bang voor? Ik ga u iets vertellen wat velen achter gesloten deuren zeggen maar niet in het openbaar durven. Het Algerijnse regime gebruikt terreur. Dat is gebeurd in de tijd van het FIS (islamitische politieke partij) en GIA (islamitische gewapende groep). Een deel van terroristische aanslagen in Algerije en in Frankrijk was het werk van het regime. Trouwens, Algerije steunt Polisario, Hezbollah, Hamas en Rima Hassan van het LFI (Frans extreemlinkse groep). Dan ben je een terroristische staat.”

Onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de Algerijnse inmenging in de komende verkiezingen. Het is ook niet bekend hoe de Franse autoriteiten de Algerijnse inmenging zien. Tot nu toe wordt de oproep van de rector alleen veroordeeld in kringen van Rassemblement national (RN), de winnaar van de EU verkiezingen van juni 2024.

Afbeelding: De Grote Moskee van Parijs.

Meer lezen op deze website:

Frankrijk naar de stembus na verlies Macron
De partij van Emmanuel Macron heeft de EU verkiezingen van 09 juni verloren. Rassemblement National (RN) is de nieuwe machtsblok met 40% van de stemmen. Daarom heeft hij volgens analist Albin Wagener in een opiniestuk in Nouvel Observateur van 11 juni het risico genomen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schreven. De kiezers ervaren het uitschrijven van nieuwe verkiezingen als een vorm van druk. Er is  geen tijd om te debatteren over de  verschillende politieke programma’s. De uitslag over een maand is beslissend voor Macron. Mocht het misgaan dan wordt het land onbestuurbaar. Hij moet dan aftreden om plaats te maken voor een extreemrechts premier van Rassemblement National - als de partij minimaal 289 van 577 zetels in de Assemblée nationale krijgt.

Jordan Bardella, kandidaat premier Frankrijk
Jordan Bardella, de voorzitter van Rassemblement National (RN) in Frankrijk en winnaar van de laatste EU verkiezingen, zei vandaag in een interview op zender CNews (exerne link naar de video) dat Emmanuel Macron ruzie heeft met veel staatshoofden in Afrika en in het Middellandse Zeegebied. Frankrijk moet volgens hem aan de bak om de diplomatieke betrekkingen te herstellen. Over Marokko zei hij: “HIstorisch gezien was links altijd pro Algerije. Rechts was daarentegen pro Marokko.” Bardella is 28 jaar oud en kandidaat om premier van Frankrijk te worden als zijn partij voldoende stemmen wint in de komende verkiezingen.

De Groet Moskee van Parijs bestaat 100 jaar
Op dinsdag 19 oktober 2022 is een Frans-Algerijns ceremonie geweest om het honderdjarige bestaan van de Grote Moskee van Parijs te vieren. Emmanuel Macron was samen met zijn gasten uit Algerije aanwezig. De Marokkanen die de moskee in 1926 hebben gebouwd zijn er niet. De Moskee was een project gebouwd tussen 1924 en 1926 ter ere van de 70.000 soldaten uit moslim landen die in de Eerste Wereldoorlog in Europa zijn gesneuveld. De oudste plannen om een moskee in Frankrijk te bouwen gaan terug tot de 18de eeuw toen Frankrijk en Marokko een verdrag hebben ondertekend om gelovigen uit beide landen de mogelijkheid te bieden eigen religie te beoefenen als ze op bezoek zijn. Dit artikel “L’ADN de la Mosquée de Paris est et reste marocain” verschenen in juni 2022 in krant Atlas Info geeft een overzicht van de initiatieven vanaf 1767.