Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 06 april 2024

Hervorming familiecode Marokko

Opinie

De commissie belast met het onderzoeken van de haalbaarheid van de hervorming van de familiecode in Marokko heeft eind maart haar bevindingen aan het hoofd van de regering overhandigd. Deze gaat binnenkort de aanbevelingen met de koning bespreken. Er is kritiek op de voorgenomen hervorming. Maar ook de voorstanders laten van zich horen.

De voorbereidende commissie had de taak om eerst de belangrijkste culturele, politieke, maatschappelijke en religieuze organisaties te raadplegen. Ook vakbonden, vrouwenorganisaties, organisaties voor de kinderbescherming en voor de mensenrechten werden geraadpleegd. Onderzoekers, wetenschappers en rechtsgeleerden werden tevens betrokken bij het overleg. Er is met iedereen overlegd om het neutrale karakter van de commissie te waarborgen.

Want er is meer gebeurd. Landelijke media schrijven over pogingen om de leden van de commissie te intimideren. Ze werden beschuldigd van het “vernietigen van het Marokkaanse gezin” en van het “bestrijden van islamitische normen.” Abdelilah Benkirane, hoofd van de islamitische PJD partij, dreigde met een mars van een miljoen mensen als de hervorming doorgaat.   
 
Tegenover deze islamitische radicale stemmen staan voorstanders van de hervorming die zich niet van de wijs laten brengen. Ze blijven aandacht vragen voor misstanden in de oude familiecode. Daar staan zaken die niet langer bij onze tijd horen. Erfrecht is daar een voorbeeld van. Vrouwen kunnen nog altijd hooguit de helft erven van wat de man toekomt. Op de arbeidsmarkt worden vrouwen minder betaald terwijl ze hetzelfde werk doen als de mannen. Bijna alle gezinstaken worden door vrouwen gedaan. Vrouwen zijn overal betrokken bij de ontwikkeling van het land maar staan niet gelijk aan de man.  

De strijd om de hervorming is nog niet gewonnen. Tegenstanders misbruiken islam om sociale vooruitgang te blokkeren. Familiecode was een belangrijk thema waarmee ze de verkiezingen van 2011 hebben gewonnen. Maar de winst was van korte duur. De kiezers hebben de islamisten in 2021 massaal links laten liggen.

Voorstanders moeten het hoofd koel houden en niet meedoen aan de islamitische  politiek van de emoties. Ze moeten zich plaatsen boven de verdeeldheid om een menswaardig bestaan voor mannen, vrouwen en kinderen in de grondwet te waarborgen. En ze hebben nog de hoop dat de koning het lef toont om zich achter de hervormers te scharen.

Afbeelding: vrouwen uit het hele land hebben op 12 maart 2001 voor het parlement gedemonstreerd voor de hervorming van de familiecode. Meer dan twintig jaar later is er weinig veranderd aan de rechtspositie van vrouwen in Marokko. Bron: AFP / Tel Quel Magazine