Skip to main content
Weather Data Source: Wettervorhersage Agadir 30 tage

Gepubliceerd: 21 oktober 2021

Grote Moskee Parijs bestaat 100 jaar

Artikel

Een Frans-Algerijnse ceremonie is op dinsdag 19 oktober 2022 georganiseerd om het honderdjarige bestaan van de Grote Moskee van Parijs te vieren. Emmanuel Macron is aanwezig samen met zijn gasten uit Algerije. De Marokkanen die de moskee hebben gebouwd zijn er niet. De Moskee is tussen 1924 en 1926 ten bate van soldaten uit moslim landen die in de Eerste Wereldoorlog in Europa hebben meegevochten.

De oudste plannen om een moskee in Frankrijk te bouwen gaan terug tot de 18de eeuw toen Frankrijk en Marokko een verdrag hebben ondertekend om gelovigen uit beide landen de mogelijkheid te bieden eigen religie te beoefenen als ze op bezoek zijn. Maar de bekendste mosquee in Frankrijk
is pas in 1926 geopend. Om het 100 jarige bestaan van de Moskee te vieren kiest Macron zorgvuldig zijn gasten uit Algerije. Daar heeft hij een paar redenen voor. Frankrijk komt gas tekort om de winter door te komen. Daarnaast is het Franse koloniale verleden in Algerije nog niet verwerkt. De Moskee gebruiken om toenadering te zoeken kan een begin zijn. Ten slotte valt de nieuwe internationale koers die Marokko vaart niet in de smaak bij de Fransen. Voor Marokko is niet Frankrijk maar Israël en Amerika de belangrijkste bondgenoten geworden.

Foto: de opening van de Moskee in 1926 door Franse hoge officieren
en de toenmalige sultan van Marokko Moulay Youssef (1882-1927).